Godaste espressokaffet

Godaste Espressokaffet

Det finns få saker som går upp emot en god kopp espresso. Däremot är det inte helt lätt att få till den så det blir sådär extra gott om man inte vet exakt hur man ska göra. Men hur gör man egentligen för att få det godaste espressokaffet?

Här är 5 användbara tips som kommer att ge dig ljuvliga kaffestunder:

Kaffet

Det godaste espressokaffet börjar med att välja rätt bönor. Använder du dig av färdigmalet kaffe är det bra att tänka på att inte köpa för stora förpackningar. En öppnad påse med kaffe förlorar nämligen aromen när det kommer i kontakt med luft.

I vår shop kan du köpa vårt espressokaffe CAFÉGO både som hela bönor. Ett kraftfullt och kryddigt espressokaffe med många spännande smaknyanser. För att få det godaste espressokaffet har vi tagit fram en blandning av högvuxna Arabicabönor från Östafrika, Centralamerika och en del från Brasilien, samt de bästa Robustabönorna från Vietnam.

Malningen och doseringen

Om du använder hela bönor som du maler själv blir kaffet som bäst när du brygger det direkt efter malning. Malda bönor förlorar smak redan inom två minuter. För det godaste espressokaffet – finmal bönorna.

Beroende på vilken smak du föredrar och vilken maskin du använder ska en enkel espresso bestå av 7-9 gram malet kaffe och 12-14 gram för en dubbel.

Packningen

Efter att ha fyllt filtret med espressokaffe applicera du sedan ett tryck för att jämt fördela kaffet.

Har du en espressomaskin så har du förmodligen en tamper. Den används för att tätt packa espressokaffet för extrahering. För att göra detta – applicera ett relativt hårt tryck.

Vattnet

För att få det godaste espressokaffet är det viktigt med korrekt vattentemperatur. En bra temperatur ska ligga på mellan 88-94 grader. Vid för hög värme är det lätt hänt att kaffet bränns och är vattnet för kallt kan de rätta smakerna gå förlorade.

Kan du själv ställa in temperaturen kan du variera för att hitta den perfekta inställningen som framhäver smakerna på bästa vis.

Extraheringen

Att extrahera en espresso tar normalt cirka 25-30 sekunder. Rinner kaffet för långsamt eller för snabbt – ändra malgraden och prova igen.

Nu är det bara att njuta!