Godaste kaffet

Godaste kaffet

Vill du veta hur man gör det godaste kaffet hemma i sitt eget kök? Hemligheten ligger dels i vilka bönor som har använts i tillverkningen och hur man rostar det. En annan viktig aspekt är hur kaffet mals. Här är det bra att mala kaffet utifrån hur man tänker tillaga det och färdigmalet kaffe brukar oftast vara malet för att passa våra kaffebryggare.

Har du däremot en presskanna, en mockabryggare eller om du föredrar att koka ditt kaffe på vedspisen så kan det vara väl värt att investera i en kaffekvarn och köpa hela bönor av ditt favoritkaffe.

Rostningen avgör

Hur kaffet rostas, och vilka bönor som används i rostningen, avgör hur kaffets karaktär blir. VI har valt att mörkrosta alla våra blandningar eftersom det lyfter fram så mycket av fylligheten och den härliga eftersmaken från bönan.

Vi har sex olika varianter, från ett lättare mörkrostat kaffe med en friskhet och högre syrlighet till ett riktigt intensivt, fylligt mörkrost med bönor från vulkanisk jord. Vilket du upplever som godast är upp till dig och dina smaklökar.

Vi rekommenderar att du provar dig fram om du inte redan vet vad du föredrar.

Mal kaffet utifrån bryggningen

Ett riktigt finmalet kaffe är som ett mjukt och lent mjöl där du knappt kan urskilja kornen. Ett sådant kaffe är perfekt att använda i t.ex. en espresso- eller mockabryggare. Med den typen av bryggteknik passerar vattnet så pass fort genom kaffet att det krävs finmalda kaffebönor för att hinna få fram aromerna i kaffet.

Om du däremot ska använda en presskanna behöver du mala kaffet riktigt grovt för att det inte ska bli beskt. En kaffekvarn brukar ha olika inställningar, se till att ställa in den på en grov malning. Till en perkolator, en kaffebryggare eller om du föredrar att brygga i filter rekommenderar vi ett mellanmalet kaffe, alltså den malningen som vårt färdigmalda kaffe har genomgått.

Det allra vanligaste sättet att brygga kaffe i Sverige är via en eldriven kaffebryggare. Vi kan dock rekommendera att du testar dig fram, såväl med olika kafferostningar som med hur du tillagar det. Vem vet, kanske får du fantastisk smakupplevelse på köpet?

Höghöjdsbönor ger dig det godaste kaffet

När vi väljer ut bönor till våra kaffeblandningar är vi noga med att välja bönor som håller en riktigt hög kvalitet. Det gör att kaffebönorna tål att rostas mörkt vilket enligt oss ger det godaste kaffet. Till vårt bryggkaffe använder vi därför enbart Arabicabönor från utvalda länder och områden. Dessutom använder vi en stor andel bönor från plantager som ligger på hög höjd, eftersom det ger bönorna möjlighet att utvecklas långsamt och på så vis utveckla sin karaktär och smakegenskaper. Vi blandar bönor från olika världsdelar och plantage för att hitta de allra bästa.

Vi hoppas att alla som uppskattar en riktigt god kopp kaffe ska få chansen att testa vårt kaffe för att få en lyxig smakupplevelse i vardagen!